קרע במיניסקוס

קרע במינסקוס (ברך)

המיניסקוס זהו רכיב של הברך שנמצא כנקודת חיבור בין העצמות. אלו הם פריטים בצורת סהר שממוקמים במדור המידאלי (פנימי) והלטראלי (חיצוני) של הברך.

 

למה זה קורה?

המניסקוס זוהי רקמה סיבית-סחוסית, שבשנים המוקדמות בחיי האדם מאופיינת במרקם עבה ועשיר, אך עם השנים מתדלדלת ונהייה דק ונוקשה. השינויים ההדרגתיים האלה מביאים לקרעים הנפוצים במיוחד בקרב אנשים מעל גיל 50. לקראת גיל שבעים, אחוז האנשים הסובלים מקרע במיניסקוס מגיע לבין 84% ועד 90%. לחץ מוגבר על הברכיים עשוי להביא לשחיקה מוקדמת וקריעה של המיניסקוס, בין אם בשל עומסי אימונים ומשקלים מופרזים, או עקב משקל עודף המפעיל לחץ על הברכיים.

תפקיד המיניסקוס

תפקידו הבלעדי של המיניסקוס הוא "בלימת זעזועים" באזור ופיזור המשקל באופן אחיד. המיניסקוס חשוב לאינספור פעילויות גופניות, החל מריצה קלה ועד לעלייה וירידה במדרגות. ככל שמתרחשת השחיקה הבלתי נמנעת שלו עם השנים, אנשים עשויים לחוש בקושי בביצוע פעולות יומיומיות, כגון התרוממות מכיסא או כורסה, עלייה או ירידה במדרגות או ריצה.

איך אפשר למנוע

בטיחות במסגרת הפעילות הגופנית עשויה למזער את הסיכונים לקרע במיניסקוס.

כמו כן, דאגה למתינות של האימונים מאפשרת לשלוט על רמת השחיקה של הרקמה ולשמר אותה לשנים ארוכות יותר. מומלץ לבצע חיזוק של השרירים המקיפים את המיניסקוס ליצירת מערך תמיכה לשני הסהרים ומניעת "בריחתו" מבין עצמות הברך.

 

התסמינים/סימפטומים

התסמין הבולט ביותר של קרע במיניסקוס זה כאב חד בברך ללא כל סיבה נראית לעין.

תסמינים נוספים:

  • האזור עשוי להיות נפוח בגלל מקטעים של המיניסקוס הנכלאים בחלל שבין עצם הירך לעצם השוקה. הנפיחות המיידית מעידה על קריעת כלי דם מזעריים באזור המחבר בין המיניסקוס לבין קופסית המפרק.
  • עלול להיות קושי מסוים בהליכה וביישור הברך.
  • עשוי להופיע דלדול של ראש הפנימי של השריר הארבע-ראשי.

 

עם זאת, לעתים קרובות, כאשר מדובר בקרע כחלק מנסיגות גיל, הסובלים מהבעיה כלל לא מודעים לה, אלא חשים בכאבים נסבלים שבאים והולכים ללא אי-נוחות מיוחדת.

 

אופן הטיפול

בכדי לקבוע את הליך הטיפול, יש לבצע אבחון נרחב של הבעיה, הכולל בדיקה גופנית והדמיית MRI. ההיסטוריה הרפואית חשובה מאוד לשלב ההתחלתי. תיעוד סוג הכאב והרגע שבו הופיע, הגורמים המחריפים והמקלים עליו – כל פיסת מידע חשוב לאבחון המדויק ביותר עוד טרם ההדמייה. הרופא יבקש להתבונן באופן הליכתו של המטופל, ניסיותיו לכופף וליישר את הברך וכו’. יש לשלול אפשרויות למחלות אורתופדיות אחרות ו/או מצבים נוירולוגיים (עצביים) הגורמים לקשיים.

לאחר שנקבע שאכן מדובר בקרע במיניסקוס, נדרשת הערכה של חומרת המצב, זאת בכדי להחליט על הליך הטיפול הנכון ביותר.

 

טיפול לא פולשני

קרע קטן אינו דורש התערבות כירורגית, אלא סדרת אימונים גופניים שיחזקו את האזור ויאפשרו למיניסקוס לתפקד באופן מיטבי. ביצוע התרגילים בצורה נכונה יאפשר לסגל הרגלים נכונים שימנעו נזקים ופציעות בברכיים בעתיד.

תרגילים מומלצים:

  • חימום קל על אופניי כושר
  • הרמה ויישור של הרגל (ללא נעילה של הברך)
  • מתיחת הרגליים במצב ישיבה
  • הרמת הרגל הפגומה במצב שכיבה על הבטן
  • תרגילים במים, כולל הליכה
  • הרמות רגליים לזווית שלא עולה על 90 מעלות

 

אפשרויות ניתוחיות

במקרים של קרע משמעותי, יידרש ניתוח לתפירתו ולשחזור המיניסקוס למראה אנטומי תקין. ניתוח זה אפשרי עבור אנשים צעירים יחסית, כאשר האזור הפגוע מאופיין בזרימת דם טובה ובהיעדר פגיעות ברצועות. ניתוח זה מתאים לספורטאים צעירים רבים ומאפשר להם לחזור לפעילות תקינה תוך זמן קצר.

כאשר מדובר במטופלים מבוגרים שבהם הקרע התרחש עקב שינויים דגנרטיביים, יש צורך בהסרת חלק מהמיניסקוס ויישורו על פני שטח העצם או אף הסרה של המיניסקוס כולו.

השתלת מיניסקוס – נעשית בדרך כלל ברקמה מהמתים ובהצלחה רבה.

 

שלבי השיקום

השיקום לאחר קרע במניסקוס עשוי להתבצע בשני מישורים:

  1. שיקום פיזיותרפי לאחר קרע בגיל צעיר (טראומת ספורט)
  2. שיקום לאחר ניתוח לתיקון הקרע או השתלת מניסקוס.

בשני המקרים נדרש מעקב צמוד של פיזיותרפיסט מוסמך שיוודא שהתרגילים נעשים באופן המתאים לשלב ההחלמה, תוך חיזוק השרירים סביב הברך למתן תמיכה, גמישות וחוזק של הגוף כולו.

ההחלמה לאחר ניתוח אורכת מספר שבועות ודורשת חזרה הדרגתית לפעילות יומיומית. גם במקרה זה, שיקום מבוקר של פיזיותרפיסט מומחה יבטיח שתוצאות הניתוח ישתמרו לאורך זמן ואיכות חייו של המטופל לא תיפגע, אלא רק תשופר.